Alles wat jij moet weten over het coronavirus en werk

March 12, 2020

Door Geert de Bruijne | 1225 bekeken
Categorieën: Blog

Het coronavirus (officieel COVID-19) begint de wereld om ons heen behoorlijk te ontwrichten. Sinds 27 februari 2020 heeft het ook Nederland bereikt.
Vóór die eerste besmetting in Tilburg merkten we ook al de gevolgen van de wereldwijde opmars van het virus: Nederlanders in een land waar het coronavirus is aangetroffen kunnen niet tijdig terugkeren, omdat ze niet mogen uitreizen, bedrijven kunnen niet leveren, of krijgen onvoldoende grondstoffen of halffabricaten aangeleverd om hun normale productie te kunnen halen.

Maar wat heeft dit met jou en werk te maken? Daar zijn bepaalde richtlijnen en adviezen voor die wij van JIJ-uitzendbureau graag even op een rijtje zetten:

•    Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus?  De belangrijkste symptomen zijn: koorts (boven de 38 graden); met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking
•    Moet je werkgever iets doen? Ja. Medewerkers informeren over symptomen, wijzen op hygiënevoorschriften, zorgen voor een veilige werkomgeving.
•    Mag je als werknemer thuisblijven uit vrees voor besmetting? Nee, behalve als er goede grond is voor die vrees.
•    Wat als je als werknemer meldt dat je klachten hebt? Thuisblijven. Telefonisch contact hebben met een arts. Instructies GGD opvolgen.
•    Mag je als werknemer quarantaine of medisch onderzoek weigeren? Ja, maar niet als hij een groot gevaar vormt en het door een rechter wordt opgelegd.
•    Wat als ik ziekteverschijnselen vertoon? Als je ziekteverschijnselen vertoont en in een risicogebied bent geweest en/of contact hebt gehad met een corona-patiënt meld dit dan bij je leidinggevende. Blijf thuis en neem direct telefonisch contact op met je huisarts. Als de ziekteverschijnselen zich voor het eerst voordoen terwijl je op je werk bent, dan moet je dit melden aan je leidinggevende (indien mogelijk telefonisch), direct naar huis gaan, contact met anderen vermijden en je eigen huisarts direct telefonisch contacteren. Grootste risicogebieden zijn Italië, China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran. Voor andere gebieden check: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Verder zijn de gebruikelijke regels die gelden in geval van ziekte van toepassing. Bedenk als je thuis bent welke collega’s recent in je nabijheid zijn geweest, en geef dat telefonisch door aan je leidinggevende. We hopen bij JIJ-uitzendbureau uiteraard dat het binnen de perken blijft en het noorden gespaard blijft van een grote uitbraak, toch is handig te weten wat te doen en wat niet!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af